top of page

Ta hand om dina smycken...

Även om silversmycken och guldsmycken är hårda så är de faktiskt lite känsliga och mår bättre om de får lite omvårdnad.
Guldsmedsaffärer kan hjälpa er med tips och hur ni tar hand om ditt smycke på bästa sätt. Var extra försiktig så att de inte får djupa repor, det kan vara svår att bli av med.  

Silversmycken

Silver

 

Silver är den mest använda ädelmetallen. Den vanligaste smyckelegeringen är 925 tusendelar (92,5 %) silver och resten är koppar. 925 silver kallas även Sterling eller Sterlingsilver.

 

Silverföremål har tendens att oxidera (mörkna) vid kontakt med svavel i luften. Fråga din guldsmedsbutik efter ett bra silverputsmedel. Använd det regelbundet, så ser dina silversmycken ut som nya igen.

Guldsmycken

Guld

 

Guld som skall arbetas till smycken måste legeras (blandas) med andra metaller för att få tillräcklig styrka. I Sverige är den vanligaste guldhalten 18 karat (18 K= 750/000), vilket betyder att ett smycke innehåller tre delar guld och en del koppar och silver.

 

Genom att tillsätta olika metaller får guld olika färgnyanser. Färgvariationerna är många, allt från de vamligare rött-, gult- och vitt guld till grönt, blått, purpuraktigt guld

Du rengör dina smyckena enkelt med en mjuk tandborste och lite diskmedel. Skölj av dem och torka med en mjuk trasa.

Någon gång per år bör du lämna in dem till en guldsmeden som ser över smycket och dess fattningar samt  rengöring dem i ultraljudbad. 

Örhängen med snurrebuss kan enkelt justeras, så känns "pluppen" lite lös be din närmaste guldsmed om hjälp så att du inte tappar bort ditt örhänge.

Diamanter

Diamant

 

Diamanten är den främsta symbolen för kärlek.

Diamant är kristalliserat kol (C) och har den högsta hårdheten av alla naturliga material. Men även om inget annat än diamant kan repa den så kan ett slag eller hårt tryck orsaka skador. 

 

Diamanten finns i alla färger men den vanligaste är färglös och anses vara den finaste. Som kärleksgåva sägs diamanten symbolisera den eviga kärleken.

Värdet bedöms efter fyra faktorer, som kallas för diamantens 4C.

Färg (Colour), Klarhet (Clarity), Slipning (Cut) och Vikt (Carat)Carat är således ett mått på ädelstenens vikt och storlek. En carat motsvarar 0,2 gram

Pärlor

Pärlor 

 

Till skillnad från stenar kommer pärlor inte från mineralriket utan från musslor. När en mussla öppnar skalet för att få in syre eller för att äta plankton så händer det att den får in ett sandkorn mellan skalet och manteln.Retning av mantelvävnaden, som kallas pärlemor, gör att kornet kapslas in och småningom bildas en pärla. Pärlans kvalitet bedöms efter storlek, jämnhet (form och yta), lyster samt färg.

 

Den valigaste färgen är vit men pärlor förekommer även i rosa, silver, kräm, guld, grön, blå och svart färg.

Pärlor är i allmänhet känsliga och kan torka ut. Torka av dem då och då efter användning med en fuktig linnetrasa, näsduk e.d., speciellt om du använder spray, parfym, hudkräm, starka mediciner.

bottom of page